Saturday, 2 June 2012

Matvanor och hälsa

De senaste åren har jag lärt mig mycket om kost och dess egenskaper att hjälpa och själpa kroppen. Enda sedan jag blev vegetarian under min gymnasietid har det varit ett naturligt inslag att lära sig om alla näringsämnen och vad som man bör äta för att vara frisk. Men varför ska det enbart vara människor som väljer en "alternativ" diet som bör göra det? Är det inte lika viktigt för alla? Trots att man äter "husmanskost" som man gjort i urminnes tider. Vi är alla skapta på samma sätt och behöver rätt sorts energi för att fungera och få vara friska.

Jag kommer ofta i diskussioner över mat med andra människor, oftast när mitt val av mat kommer på tal. Det är någonting jag uppskattar, då jag tycker om att dela med mig av mina kunskaper och åsikter. Det är också skönt att slå hål på myten att vegetarianer och veganer är militanta fascister osv, som många tycker. Jag försöker att inte tvinga på någon mina åsikter eller tankar. Vi väljer alla vad vi har på våra tallrikar, och så länge man kan stå för det och vet vad det innehåller/kommer ifrån så är det helt OK med mig.

Under mitt år i USA blev jag förskräckt över hur dålig hälsan hos befolkningen är. Ännu mer standarden på maten och hur den är producerad. Okunskapen kring vad den innehåller och hur företagen som producerat maten väljer att dölja viktig information och istället satsar miljoner och åter miljoner på reklam om sina produkter som egentligen inte för någonting gott med sig. Mat som skadar människor istället för att ge rätt sorts energi och näring. Allt detta gjorde mig bara mer insatt och påläst och jag blev mer beslutsam om att fortsätta att lära mig.

Det har nyligen kommit ut en ny dokumentär som heter "Forks over Knives", jag har själv inte sett hela, men jag tänker göra det. Mycket av faktan i dokumentären kommer från boken "The China Study" som är en vetenskaplig studie om kost i västvärlden vs asien. Det är en forskare som forskat om ämnet i över 40 år som skrivit den och den är otroligt bra,
Här är trailern till dokumentären i alla fall! Ta några minuter och titta på den.xoxo
Maria

No comments: